mgr Katarzyna Konieczna (Niedbała)
06 Maj

Jak jeść zdrowo i nie wydawać fortuny

W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie jest niezwykle modne. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ekologicznej żywności, której cena nie raz przerasta przeciętnego Polaka. W związku z tym coraz bardziej utwierdzamy się w przekonaniu, że z naszym budżetem nie jesteśmy w stanie jeść zdrowo. Nic dziwnego, skoro fit batoniki to koszt około 5 zł, a modne superfoods to koszt kilkudziesięciu złotych. 

Mimo wszystko, przy dobrej organizacji i większej świadomości, zdrowe odżywianie jest naprawdę możliwe. Oto kilka zasad, które pokazują, że można jeść zdrowo i jednocześnie nie wydawać fortuny.

 

1. Wybieraj produkty sezonowe

Warzywa i owoce w sezonie są znacznie tańsze. Mają one więcej wartości odżywczych, witamin, składników mineralnych i co najważniejsze smaku. Każdy miesiąc ma swoje produkty, dlatego sprawdzajmy jakie owoce i warzywa występują w danym sezonie i wybierajmy je jak najczęściej. 

 

2.Nie bójmy się mrożonek.

Dobrym rozwiązaniem jest zakupienie w sezonie większej ilości warzyw oraz owoców i mrożenie ich. Co ciekawe, tego typu produkty częstozawierają więcej cennych składników odżywczych, niż poddawane przechowywaniu ich naturalne odpowiedniki. Zbiory warzyw i owoców na mrożonki, ze względu na niską cenę, odbywają się w szczycie ich urodzaju. Produkty są wówczas bardzo dojrzałe, przez co zawierają wiele witamin i minerałów. 

 

3.Niewybieraj egzotycznych superfoods tylko nasze polskie zamienniki

Często wydaje nam się, że zdrowa żywność to tzw. superfoods, modne w internecie i portalach społecznościowych. Aby zdrowo się odżywiać nie potrzebujemy jednak nasion chia, jagód goi, chlorelli, jagód acai, quinoa, orzechów makadamia i wielu innych. Nasza szerokość geograficzna także posiada swoje zdrowe zamienniki. Np. nasiona chia możemy zastąpić nasionami lnu, jagody goi żurawiną, spirulinę natką pietruszki, quinoe kaszą jaglaną. Takich zamienników jest wiele, a ich cena jest znacznie niższa niż ich egzotycznych odpowiedników. 

 

4. Nie zawsze zdrowe oznacza drogie

Owszem, aby zdrowo się odżywiać możemy wybierać produkty z tzw. wyższej półki np. bataty, komosa ryżowa, amarantus, produkty słodzone stewią, produkty bezglutenowe, ekologiczne itp. Takie odżywianie jest wówczas niewątpliwie drogie. 

Wybierając płatki owsiane górskie, otręby pszenne, sezonowe warzywa i owoce, orzechy włoskie, nasiona dyni, słonecznika, olej rzepakowy, kasze np. jęczmienną, gryczaną, jaglaną, wybierając drób zamiast czerwonego mięsa wieprzowego, jesteśmy na najlepszej drodze do zdrowego i jednocześnie taniego odżywiania. 

 

5. Planuj posiłki

Chociaż raz w tygodniu warto jest usiąść i zaplanować posiłki na najbliższe dni. To pozwoli nam wykorzystać resztki produktów jakie posiadasz w swojej kuchni i jednocześnie przeciwdziałać marnowaniu żywności. 

 

6. Wybieraj proste, najmniej przetworzone produkty

Mają one znacznie mniej chemii, dodatków do żywności, a co ważniejsze są zdrowe i znacznie tańsze niż np. gotowe wyroby garmażeryjne.Prawdziwe i smaczne jedzenie nie potrzebuje długiej listy składników, z której połowa do dodatki do żywności mające na celu nadanie żywności barwy, zapachu, smaku, odpowiedniej konsystencji i trwałości.

 

7. Gotuj w domu

Gotowanie w domu to niewiarygodnie duże oszczędności. Dodatkowo pozwala to na umocnienie więzi rodzinnych. Warto jest gotować wspólnie całą rodziną, a następnie razem zasiąść do stołu. Takie zachowanie kształtuje też w młodszych członkach rodziny prawidłowe nawyki żywieniowe. 

 

8.Wybieraj nasiona

Nasiona słonecznika, lnu, pestki dyni – to bardzo popularne nasiona w Polsce. Warto po nie sięgać chociażby przez to, że są znacznie tańsze niż orzechy, a jednocześnie zawierają mnóstwo wartości odżywczych – zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. 

 

9. Załóż swój własny ogródek

Osoby, które mieszkają w domu z ogrodem lub mają ogródek działkowy, mogą założyć swoją własną plantację warzyw i owoców. Warto posadzić w nim pomidory, ogórki, paprykę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, buraki i wiele drzew owocowych. Wymaga to nieco pracy, jednak jesienne plony będą cieszyć każdego, zwłaszcza, że uzyskane warzywa i owoce będą naturalne, smaczne i pozbawione pestycydów. 

 

10.Rób przetwory

Często zdarza się, że w sezonie, osoby mające ogródki działkowe nie są w stanie zjeść owoców i warzyw na bieżąco. Jest to doskonały moment na robienie przetworów. W okresie jesiennym i zimowym będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi. 

 

11. Korzystaj z promocji

Planując menu i listę zakupów warto przeglądać gazetki z kilku sklepów do których chodzimy.Być może znajdziemy w nich przecenione produkty, które przydadzą nam się w bieżącym tygodniu. Pamiętajmy jednak, że promocje są w porządku pod warunkiem, że w kupnie promocyjnych produktów kierujemy się zdrowym rozsądkiem i nie dajemy się wpędzić w zakupową pułapkę.

 

12. Nie kupuj mieszanek sałat

Kupując gotowe mieszanki często płacimy ogromne sumy tylko i wyłącznie dlatego, że jest to miks różnych gatunków sałat, umytych i zapakowanych w plastikową torbę. Aby zaoszczędzić pieniądze warto jest kupować jeden gatunek sałaty. Z pewnością za mniejsze pieniądze kupimy jej znacznie więcej. 

 

13. Rób własne mieszanki warzyw na patelnię

W sezonie, lub nawet poza nim, warto kupić świeże warzywa, samodzielnie przygotować miks warzyw na patelnię, a następnie je zamrozić. Kupienie cebuli, marchewki, cukinii, brokuła, kukurydzy, papryki itp. to koszt około 2-3 gotowych mieszanek, a z takiej ilości produktów przygotujemy dwa razy więcej opakowań. 

 

14. Przygotuj domowe musli

Musli dostępne w sklepie pełne jest dodatku cukru, syropu glukozowo – fruktozowego i innych niezdrowych dodatków. Taki zdrowy zamiennik bez problemu możemy przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zakupić płatki owsiane górskie, cynamon, wiórki kokosowe, suszone owoce, nasiona i orzechy, a następnie wszystko wymieszać z odrobiną miodu i zarumienić w piekarniku. 

 

15. Ogranicz spożycie mięsa

Planując obiad mięso stanowi największy procent jego kosztów. Aby zdrowo się odżywiać nie musimy każdego dnia spożywać mięsa. Wystarczy, by pojawiało się 3 razy w tygodniu. W resztę dni warto jest wprowadzić jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych, które z pewnością zredukują koszt obiadów w tygodniu. 

 

16. Ogranicz spożycie słodyczy

Wielu z nas ma słabość do słodyczy, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się ile wydajemy na tego typu przekąski? Koszt jednego batonika to około 2-3 zł, czekolady 3 zł. Oznacza to, że jeśli jemy słodycze naprawdę często, to wydajemy około 5-6 zł dziennie na bezwartościowe produkty pełne cukru i chemii. Za taką kwotę jesteśmy w stanie kupić zapas warzyw i owoców na cały dzień, a przy okazji zachować zdrowie, które jest bezcenne. 

 

17. Nie rób zakupów z pustym żołądkiem

Głód to największy wróg zakupów, który wpędza nas w zakupowe pułapki. Poczucie głodu sprawia, że wszystkie produkty wydają nam się piękne, smaczne, soczyste, idealne. Kupujemy wówczas znacznie więcej niż potrzebujemy, często też odbiegając od przygotowanej wcześniej listy zakupów.

 

18. Wybieraj wodę zamiast słodkich napojów

Słodkie napoje to koszt około 4-5 zł za butelkę, podczas gdy dobrą wodę w marketach można kupić za około 1-2 zł. Jest to zatem bardzo duża oszczędność pieniędzy. Dodatkowo pijąc słodkie napoje dostarczamy sobie pustych kalorii i cukru, które odbiją się na naszym zdrowiu w przyszłości. 

 

19. Ogranicz spożycie alkoholu

Zastanówmy się ile wydajemy miesięcznie na alkohol? Jeśli często sięgamy po piwo lub inne napoje wyskokowe, z pewnością ich ograniczenie wpłynie na grubość naszego portfela, a te pieniądze warto jest wówczas zainwestować w zdrowie – czyli warzywa i owoce, nasiona, orzechy, ryby oraz pełnoziarniste produkty 

 

20. Gotuj zupy

Gotując zupy z dodatkiem np. mięsa, kaszy, ryżu, makaronu otrzymujemy bardzo pożywny i jednocześnie tani posiłek.

Twój komentarz




POKAŻ