mgr Katarzyna Konieczna (Niedbała)
13 Sier

Pieczony kalafior - przepis na zupę oraz makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kalafior ma bardzo wiele korzystnych właściowści dla naszego zdrowia. Zawiera on substancje wykazujące działanie bakteriostatyczne, przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.

To, że powinniśmy jeść kalafior, zwłaszcza w sezonie, wie każdy, jednak często mamy już dość jego tradycyjnego, polskiego podania. Ugotowany kalafior z dodatkiem masła i bułki tartej to typowy obiadowy dodatek w każdym domu.

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nową, znacznie ciekawszą i zdrowszą odsłonę tego dobroczynnego warzywa. 

Jedynie pół godziny wystarczy by uzyskać pyszny i aromatyczny pieczony kalafior. Podczas tego procesu nabiera on bardzo ciekawego i orzechowego posmaku. Oto przepis:

Składniki:

- Kalafior 1 sztuka

- Oliwa z oliwek - 1 łyżka

- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski

Sposów przygotowania:

Umyć kalafior, rozdzielić go na mniejsze różyczki, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kminem rzymskim, posmarować oliwą z oliwek, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na czas 20-30 minut (czas pieczenia jest zależny od wielkości różyczek kalafiora).

Tak upieczony kalafior może być dodatkiem do dań obiadowych lub jako podstawa do zupy. Przepisy podaje poniżej.

Zupa krem z pieczonego kalafiora z grzankami ( 4 porcje)

Składniki:

- Pieczony kalafior - 1 sztuka

- Wywar warzywny - 1 litr

- Mleko ( krowie do 2% tłuszczu lub roślinne)

- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, ostra, kmin rzymski, zioła prowansalskie

- Chleb żytni razowy - 4 kromki

- Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Sposób przygotowania: 

Wywar warzywny zagotować, dodać upieczony kalafior i wszystkie przyprawy. Całość gotować kilka minut pod przykryciem, a następnie zblendować na gładki krem.

Pieczywo pokroić w kostkę, posmarować oliwą, posypać ziołami prowansalskimi, a następnie zarumienić na suchej patelni. Posypać grzankami zupę. 

Makaron z kurczakiem, pieczonym kalafiorem, suszonymi pomidorami i pietruszką ( 2 porcje )

Składniki:

- Makaron 120 g

- Filet z piersi kurczaka 200 g

- Czosnek 2 ząbki 

- Pieczony kalafior 1/2 sztuki

- Suszone pomidory 6 sztuk

- Oliwa z oliwek (najlepiej użyć tej z suszonych pomidorów) 1,5 łyżki

- Nać pietruszki 1 pęczek

- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kalafior upiec według przepisu powyżej. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

W międzyczasie pokroić kurczaka w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem, czosnek pokroić w cienkie plasterki, suszone pomidory w paseczki, pietruszkę drobno posiekać. 

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek oraz kurczaka, obsmażyć. Dodać suszone pomidory i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Do garnka dodać makaron, upieczony kalafior oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

Smacznego! :)

 

 

Twój komentarz




POKAŻ