mgr Katarzyna Konieczna (Niedbała)
25 Czerw

Polskie superfoods

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Na rynku pojawiły się tzw. superfoods,czyli super żywność. Są to produkty charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. W ich małej ilości znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych, witamin, aminokwasów, enzymów, antyoksydantów i innych substancji bioaktywnych. 

Na sklepowych półkach, jak i w internecie znaleźć można wiele egzotycznej super żywności, np. jagody goji, acai, spirulina, chlorella, karob, chia, orzechy macadamia, trawa pszeniczna, acerola, maca i wiele, wiele innych. Niestety ich cena niejednokrotnie odstrasza, a my stajemy przed dylematem, czy warto w nie inwestować, czy może jednak nie. 

Stare przysłowie „Cudze chwalicie, swego nie znacie” bardzo dobrze sprawdza się również w tym temacie. Otóż polskie ogródki, pola i łąki są bogate w egzotyczne odpowiedniki super żywności, a ich wartość odżywcza i zdrowotna często jest porównywalna do ich droższych, zagranicznych odpowiedników. Wśród polskich superfoodswyróżnić można siemię lniane, żurawinę, orzechy włoskie, nać pietruszki, jarmuż, aronię, czosnek, pokrzywę, kaszę jaglaną, pyłek kwiatowy i wiele innych.

Siemię lniane

Nasiona lnu to bogactwo wielu substancji, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, opóźniają procesy starzenia się organizmu, wspomagają pracę wątroby, zmniejszają objawy menopauzy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, zmniejszają ryzyko cukrzycy, miażdżycy, nowotworów.Ponadto, nasiona lnu są bogate w kwasy omega-3, odgrywające istotną rolę w budowie tkanki mózgowej, syntezie hormonów, zapobieganiuchorobomserca. Siemię lniane pomaga takżew utrzymaniu dobrej kondycji włosów, paznokci i skóry. Dodatkowo zawarte w nimśluzy działają osłonowona ściany żołądka, co wykorzystywane jest podczas antybiotykoterapii oraz wchorobach układu pokarmowego. 

 

Żurawina

Owoce żurawiny są bogate w substancje przeciwutleniające, w tym w witaminę C. Dodatkowo zawarte w nich związki zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, wykazują działanie antybakteryjne i zwalczająceinfekcje dróg moczowych. Podobnie działają na bakterie wywołujące wrzody żołądka, próchnicę, choroby przyzębia. Regularne picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, zawałów, a także niektórych nowotworów.

 

Orzechy włoskie

Zdecydowanie pod względem zawartości kwasów omega-3, mogą z powodzeniem zastąpić ryby. Zawarte w orzechach włoskich związki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, zmniejszenia ryzyka chorób serca, nowotworów, poprawiają wygląd cery, włosów, działają ochronnie na układ nerwowy i usprawniają pracę mózgu. Ze względu na obecność kwasu foliowego i kwasów omega- 3 są szczególnie zalecane kobietom w ciąży, gdyż związki te są niezwykle potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu.

 

Nać pietruszki

Charakteryzuje się wysoką zawartość witaminy C, którawzmacnia prace układu odpornościowego. Dodatkowoma właściwości moczopędne, co jest niezbędne w problemach dróg moczowych, zprostatą,a takżepodczas wystąpienia obrzęków wywołanych gromadzeniem się wody. Nać pietruszki niweluje nieprzyjemne zapachy, wspomaga procesy trawienne, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Poprzez wysoką zawartość witaminy C, żelaza i witamin z grupy B, jest zalecana w diecie osób z anemią.

 

Aronia

Zawarte w owocach aroniizwiązki mają właściwości ochraniające przed np. nowotworem jelita grubego, okrężnicy, czy piersi. Mogą także pozytywne wpływać na czynniki chorób sercowo-naczyniowych, a mianowicie ochraniają komórki śródbłonka, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi, redukują poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu oraz trójglicerydów, natomiast pozytywnie wpływają na tzw. „dobry” cholesterol. Aronia wykazuje także działanie przeciwcukrzycowe, poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi i redukcję objawów towarzyszących tej chorobie. 

 

Czosnek

Substancje w nim zawarte negatywnie oddziałują na bakterie odpowiedzialne za stany zapalne i owrzodzenie żołądka. Dodatkowo wykazano, iż czosnek ma działanie przeciwnowotworowe, poprzezzmniejszenieryzykaraka okrężnicy oraz jelita grubego. Zawiera on tzw. allicynę, związek o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, zmniejszającym krzepnięcie krwi. Ponadto wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom glukozyorazzwiększające odporność organizmu. Jest to naturalny antybiotyk.

 

Opisana polska super żywność to tylko kilka przykładów tego, co znajduje się w naszych ogródkach, domach a ich wprowadzenie do codziennej diety nie wymaga wielkiego nakładu finansowego. Pamiętajmy, że zdrowa dieta nie musi być droga, wystarczy tylko dobrze rozejrzeć się wokół swojego domu i zobaczyć jak wiele super żywności jest na wyciągnięcie ręki.

Twój komentarz




POKAŻ